Aυτισμός και o pόλος της dιατροφής!

Aυτισμός και o pόλος της dιατροφής!

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να συνυπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο, είτε αυτό που τους ξεχωρίζει είναι η όψη και η εμφάνισή τους, είτε ο νοητικός τους κόσμος.  Η διαφορετικότητα είναι ένα στοιχείο που αρκετοί δεν έχουν καταφέρει να αποδεχτούν ίσως επειδή τους συνεπαίρνει ο φόβος για κάτι άγνωστο.

Άλλοι κάνουν απόπειρες να βοηθήσουν ή κατανοούν σε ένα μεγάλο ποσοστό τι πραγματικά συμβαίνει διότι ενδεχομένως να βιώνουν μία εξίσου δύσκολη κατάσταση στο σπίτι τους.

Aυτισμός και dιατροφής!

Δεν δημιουργηθήκαμε για να κρίνουμε τους ανθρώπους που ίσως να μη μπορούν να μπουν εξ’ολοκλήρου στη θέση μιας οικογένειας που μεγαλώνει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, ούτε βέβαια του ίδιους τους γονείς.

Η κατανόηση όμως, η συμπόνια και ο σεβασμός είναι ένα κομμάτι που θα θέλαμε όλοι να δημιουργήσουν στις καρδιές τους σε περίπτωση που και εμείς βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση.

Τι ειναι Aυτισμός

Aυτισμός και o pόλος της dιατροφής!

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου που δυσκολεύει το παιδί να εκφράσει επακριβώς τι νιώθει, τι θέλει και αισθάνεται.

Ο εσωτερικός τους κόσμος είναι μοναδικός, δεν γνωρίζουν τις αρχές της λογικής, χάνονται διαρκώς στο δικό τους ιδεατό κόσμο και αυτο τα κάνει ευτυχισμένα.

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό και δεν παρουσιάζονται όλα ιδανικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουν και αυτά δικαιώματα.

Τι κι αν είσαι διαφορετικός

 μπορείς να μάθεις ότι μαθαίνω, σταδιακά, βήμα βήμα, κι αν δεν τα καταφέρεις όπως ακριβως τα καταφέρνω? Δεν με πολυνοιάζει γιατί εγώ θα σε βοηθήσω να ξαναπροσπαθήσεις. Γιατί σημασία έχει η προσπάθεια, οι μικρές αλλαγές, η βελτίωση.

Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα γρήγορα. Χρειάζεσαι το δικό σου χρόνο και εγώ θα το σεβαστώ. Θα κλάψεις, θα στενοχωρηθείς και σίγουρα θα με κάνεις να υψώσω τον τόνο της φωνής μου και θα φοβηθείς.

Ξέρω, κάποιες φορές η υπομονή μου εξαντείται και ξέρω πως δεν φταις, αλήθεια το ξέρω. Γι’ αυτο θα συνεχίσω να προσπαθώ μαζί σου. Γιατί και μένα θα ήθελα να με καταλάβουν οι γύρω μου.

Βιώνοντας τέτοιες καταστάσεις σε καθημερινή βάση είναι εύλογο να λάβουμε υπόψιν μας ότι η διατροφή είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του νου και του σώματος μας.

Όπως πολλοί γνωρίζουν, τα άτομα με αυτισμό ζουν σε μία καθημερινότητα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα είτε έχει να κάνει με την εκπαίδευσή τους, είτε με τον χρόνο που θα εναποθέσουν στα παιχνίδια τους, ή στο πότε ακριβώς θα καταναλώσουν τα γεύματα τους και τις συγκεριμένες τροφές που θα λάβουν.

Aυτισμός και o pόλος της dιατροφής!

Ένας τρόπος να βοηθήσουμε την κατάσταση είναι να τα καθοδηγήσουμε να τρέφονται σωστά. Η φαρμακευτική αγωγή κάποιων περιπτώσεων με αυτισμό είναι εξαιρετικά ισχυρή και χρειάζεται να καλύπτεται με ένα σωστό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουνε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Χρειάζεται να γίνουμε παρατηρητές στην ιστορία των συγκεκριμένων παιδιών ώστε να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση που δεν τους ευχαριστεί μία γεύση ή δυσκολεύονται να καταναλώσουν προϊόντα που είναι εκτός του προκαθορισμένου τους προγράμματος.

Αν μιλήσουμε για παράδειγμα για το θέμα των αλλεργιών, τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τον πόνο αν τεθεί κάποιο διατροφικό πρόβλημα. Αυτό μπορεί κάποιος να το καταλάβει διότι μετά από μία τέτοια κατάσταση ενδεχομένως να υπάρχει το αίσθημα της νευρικότητας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή άρνηση όσον αφορά την κατανάλωσή τους.

Η αλλαγή στο διατροφικό πλαίσιο της καθημερινότητας ενός αυτιστικού ατόμου είναι ένας γολγοθάς για το ίδιο. Αρχικά, αντιλαμβάνεται την αλλαγή και αυτό δημιουργεί αποστασιοποίηση, σύγχυση. Το μυαλό του δεν μπορεί να συλλάβει την αξία της αλλαγής που επρόκειτο να γίνει και αντιδράει αυθαίρετα, αποπροσανατολίζεται, χάνει την εμπιστοσύνη του.

Aυτισμός και o pόλος της dιατροφής!

Για ακόμη μία φορά χρειάζεται να γίνουμε ένα με την υπομονή μας, να δοκιμάσουμε τα όρια μας γιατί κάθε άλλο παρά εύκολο δεν είναι. Πως θα καταφέρουμε να παρακινήσουμε το παιδί μας να προτιμήσει το υγιεινό από το επεξεργασμένο?

Κάθε παιδί έχει μία αδυναμία. Κάθε παιδί έχει μία ενασχόληση που δεν την αποχωρίζεται καμία στιγμή στη μέρα του. Μπορούμε να ασχοληθούμε με το κομμάτι του παιχνιδιού που του αρέσει, εντάσσοντας το φαγητό που θα πρέπει να καταναλώσει μέσα στα πλαίσια του παιχνιδιού χωρίς όμως να το λάβει ως κάτι κακό.

Στην αρχή θα δυσκολευτούμε, γιατί κάθε αρχή και κάθε καινούριο στοιχείο είναι μία πρόκληση ακόμη και για εμάς.

Πιθανόν να βρίσκεται σε άρνηση ή σε μία ουδέτερη στάση. Με τον σωστό τρόπο θα το αποδεχτεί και θα συνεχίσει να το υλοποιεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα βήμα τη φορά θα φέρει αποτέλεσμα, μικρές αλλαγές και πολλές προσπάθειες. Ακόμη και ένα μικρό στοιχείο βελτίωσης και ανάλογα τις περιπτώσεις αυτισμού που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να μας κάνει χαρούμενους.

Η φύση του διαφορετικού μας κάνει καλύτερους ανθρώπους εσωτερικά. Τα πράγματα δεν είναι δεδομένα και ίσως κάποιες φορές άθελα μας να το παραβλέπουμε. Η ομορφιά των πραγμάτων έγκειται μέσα από τη διαφορετικότητα της αντίληψης.

Σε διαφορετικά μάτια μπορεί να βρισκόσουν σε ένα δωμάτιο κυνηγώντας μία πεταλούδα που έχασε το δρόμο της και να χαμογελούσες με το αστείο πέταγμά της.Και σε άλλα μάτια κάτι διαφορετικό κάτι άλλο..

Αντιγόνη – Βασιλική Χαλκιά

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc in Toxicology

diploma στον ηλεκτροβελονισμό και στην κινέζικη ιατρική

Aυτισμός και o pόλος της dιατροφής!

Μετάβαση στο περιεχόμενο