Άσκηση Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης
Η άσκηση παρουσιάζει ευεργετικά αποτελέσματα και κατά την εγκυμοσύνη! Παρόλα αυτά, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες επιπλοκές και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ενημερωθεί ο γυναικολόγος ώστε με βάση την κατάσταση της εγκύου να καθορίσει το είδος, τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης που μπορεί να κάνει η εγκυμονούσα, ενώ μπορεί κάλλιστα να απορρίψει την όποια μορφή άσκησης εάν υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις.
Συνθήκες που Καθιστούν την Άσκηση Επικίνδυνη
Η άσκηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας εάν δεν έχει φυσιολογική εγκυμοσύνη ή εάν υπάρχει σοβαρή αναιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται στην εγκυμοσύνη (προεκλαμψία), πολλαπλή κύηση και περιπτώσεις όπως πρόωρος τοκετός.
Οφέλη της Άσκησης Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης
Εφόσον ο γυναικολόγος έχει επιτρέψει την άσκηση και υπάρχει φυσιολογική εγκυμοσύνη τότε η τακτική άσκηση θα βοηθήσει τη μητέρα και το έμβρυο με τους εξής τρόπους:
- Μειώνει τον πόνο στην πλάτη για τη μητέρα
- Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
- Διευκολύνει τον τοκετό
- Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας
- Συμβάλει στην ομαλή και υγιή αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη
- Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και ενισχύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία
- Βελτιώνει τη στάση του σώματος
Γενικά για της έγκυες γυναίκες προτείνεται να κάνουν 150 λεπτά αερόβια άσκηση σε μέτρια ένταση κάθε εβδομάδα! Σε περίπτωση που η γυναίκα ξεκίνησε την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη και είναι αρχάρια θα πρέπει να ξεκινήσει αργά με 5 λεπτά την ημέρα και η δραστηριότητα να αυξάνεται σταδιακά. Εάν πρόκειται για πολύ δραστήρια γυναίκα που γυμναζόταν πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να συνεχίσει τις ίδιες προπονήσεις με μεγάλη προσοχή στα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει από τη διατροφή της καθώς, ίσως χρειαστεί να αυξηθούν οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες, ώστε να μην οδηγηθεί στην απώλεια βάρους επηρεάζοντας το έμβρυο.
Επιτρεπόμενες Ασκήσεις και Μη Κατά την Εγκυμοσύνη
Οι πιο ασφαλείς ασκήσεις είναι το περπάτημα, το στατικό ποδήλατο, η γιόγκα, το κολύμπι και οι προπονήσεις γενικά στο νερό. Το περπάτημα βοηθάει πολύ στις αρθρώσεις. Η γιόγκα με την σειρά της μειώνει το στρες, εστιάζοντας στην αναπνοή. Το κολύμπι και το στατικό ποδήλατο είναι πιο ασφαλή, διότι συμβάλουν στην αποφυγή τραυματισμών, καταγμάτων ή πτώσεων. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή της κοιλιάς και δραστηριότητες με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή πτώσεων.
Σημεία Προσοχής Κατά την Άσκηση
Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα σημεία προσοχής με τις παρακάτω συστάσεις:
- Οι γυναίκες πρέπει να αποφύγουν την ύπτια άσκηση και την ακινησία σε όρθια στάση
- Οι γυναίκες θα πρέπει να ακούν το σώμα τους και να σταματούν όταν είναι κουρασμένες ώστε να μην προκαλείται εξάντληση
- Μια ασκούμενη έγκυος θα πρέπει να διασφαλίσει την επαρκή θερμιδική πρόσληψη
- Επαρκής πρόσληψη υγρών πριν και μετά την άσκηση, διασφαλίζοντας την επαρκή ενυδάτωση
- Αποφυγή της άσκησης σε θερμό περιβάλλον.
Πηγές:
- JackH.Wilmore et al., 2011,Physiology of Sport and Exercise, Broken Hill.
- Sally et al., Exercise in Pregnancy: A Clinical Review, Sports health, 2015 Nov-Dec;7(6):527-31.
- Simony L.Nascimento et al., Physical Activity Patterns and Factors Related to Exercise during Pregnancy: A Cross Sectional Study, PloS one, 2015 Jun 17;10(6):e0128953.
- ACOG: The American College of Obestetricians and Gynecologists, Exercise During Pregnancy