Συσκευασία τροφίμων. Τα υπέρ και τα κατά.

3 min reading time

Η συσκευασία αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική αποθήκευσης, διατήρησης, ευκολίας και ασφάλειας των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά. Έχει αλλάξει και διαμορφώσει ριζικά τη βιομηχανία των τροφίμων αλλά, τα τελευταία χρόνια κυρίως, αναθεωρούνται κάποια πράγματα. Ενώ λοιπόν, η συσκευασία βελτιώνει την ασφάλεια και προσφέρει σίγουρα άνεση στον καταναλωτή, ταυτόχρονα είναι ογκώδης, δαπανηρή και πάνω από όλα επιβλαβής για το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.

Σίγουρα τα συσκευασμένα τρόφιμα μας λύνουν τα χέρια, καθώς τα βρίσκουμε εύκολα και τα καταναλώνουμε επίσης εύκολα και άμεσα όπου κι αν βρισκόμαστε. Επιπλέον, αποθηκεύονται και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τρόφιμα μη συσκευασμένα και είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε ρύπους, επιμολύνσεις, περιβαλλοντικές μεταβολές και κακομεταχείρισή τους κατά την μεταφορά.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο παράγοντας της ευκολίας που αναφέρθηκε. Εξοικονομούν χρόνο και προσπάθεια κατά την προετοιμασία τους και κατά το μαγείρεμα.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα στη χρήση τους.


Η συσκευασία τροφίμων ακολουθείται από έναν μεγάλο όγκο αποβλήτων παγκοσμίως. Ορισμένα από αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά πολλά είναι εκείνα που δε γίνεται να ανακυκλωθούν. Μεγάλο μέρος των αποβλήτων που παράγονται με τη συσκευασία, καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Ακόμα, τα προϊόντα που απαιτούν περισσότερες συσκευασίες χρησιμοποιούν αντίστοιχα περισσότερους πόρους για την παραγωγή τους. Έτσι, απαιτείται και περισσότερη ενέργεια, η οποία συνήθως προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του αέρα και του νερού.

Φυσικά, η συσκευασία αντιστοιχεί και σε ένα κόστος παραγωγής της, αυξάνοντας έτσι την τελική τιμή των τροφίμων, καθιστώντας τα συσκευασμένα πιο ακριβά από τα μη συσκευασμένα τρόφιμα.

Τέλος, από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα είναι η επίδραση των συσκευασμένων τροφίμων στην υγεία. Συχνά, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν κορεσμένα, τρανς λιπαρά και ορισμένα άλλα στοιχεία όπως το φοινικέλαιο κ.ά, τα οποία μπορεί όχι μόνο να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (γεύση, υφή, οσμή κλπ), αλλά έχουν αποδεδειγμένα και δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.

Συμπερασματικά
Η συσκευασία των τροφίμων έχει τα υπέρ και τα κατά της. Θα λέγαμε ότι ο “κανόνας” είναι να μειώσουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα κάνοντας καλό σε εμάς και στο περιβάλλον και όταν προτιμούμε συσκευασμένα να επιλέγουμε υλικά συσκευασίας όπως το χαρτί και το γυαλί. Είναι ανακυκλώσιμα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και στην υγεία μας, έναντι του γνωστού μας πλαστικού.

Activeat Team – Η ομάδα του Activeat

2410551537

Λάμπρου Κατσώνη 22, Λάρισα