Χριστούγεννα: Πώς να αποφύγεις τις υπερβολές!

Χριστούγεννα: Πώς να αποφύγεις τις υπερβολές!

Συμβουλές σχετικές με τις διακοπές των Χριστουγέννων

Είναι κατανοητό πως στις διακοπές όλοι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ξεκούρασης  και ερχόμαστε αντιμέτωποι με λιχουδιές,

καθώς τα γλυκά και άλλου είδους σνακ κάνουν την <<απειλητική>> τους εμφάνιση με τέτοιο τρόπο, που είναι απόφευκτο να αντισταθεί κάποιος.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε  κάποιες συμβουλές για τις διακοπές των Χριστουγέννων ώστε να διατηρήσουμε ακόμη

και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τη διατροφή μας και να μη προβούμε σε  ατασθαλίες.

 

Χριστούγεννα: Πώς να αποφύγεις τις υπερβολές!

Αρχικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε πως είναι φυσιολογικό να συμβεί κάποιο διατροφικό ατόπημα κατά τη διάρκεια των εορτών. Παρόλα αυτά είναι καθήκον μαςνα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας παρόλους τους πειρασμούς.

Παίρνουμε ένα μεγάλο πιάτο το οποίο το γεμίζουμε με λαχανικά. Μας ενδιαφέρει να τρώμε μεγαλη ποσότητα λαχανικών, διότι μας βοηθάει να καταναλώνουμε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Επιπλέον επέρχεται κορεσμός, που μας αποτρέπει από υπερφαγικά επεισόδια.

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα μικρό πιάτο και το γεμίζουμε στη μορφή πεδιάδας και όχι βουνού με όσα θέλουμε να καταναλώσουμε λαμβάνοντας υπόψην μας οτί πρέπει να χωράνε σε αυτό το πιάτο.

 

Επιλέγουμε πρώτα να καταναλώσουμε τη σαλάτα έτσι ώστε οι επιλογές που θα κάνουμε στο φαγητό να είναι ορθότερες.

Στην ουσία, αφού έχουμε καταναλώσει ήδη τη σαλάτα μας θα αρχίσουμε να χορταίνουμε και θα έχουμε την ευκαιρία από ένα

μεγάλο τραπέζι και πολλούς πειρασμούς να επιλέξουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε αφήνοντας πίσω μας ενδεχόμενες λιγούρες.

Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος βρίσκεται μπροστά σε ένα τραπέζι και νιώθει έντονα το αίσθημα της πείνας,το πρώτο πράγμα που θα καταναλώσει είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες και συνήθως με πολλή ζάχαρη.

Δίνουμε σημασία στα παρακάτω!

Σε περίπτωση που προβούμε σε μία έξοδο προσπαθούμε να καταναλώσουμε τα γεύματα μας σωστά. Αν στη σαλάτα εκτός από λαχανικά προσθέσουμε κι άλλα συστατικά τότε το θεωρούμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Προτιμούμε  μικρά και έξυπνα σνακ.

Τα σνακ  καλό είναι να περιέχουν συνδυασμό από 2 διαφορετικές ομάδες τροφίμων, άλλοτε υδατάνθρακα με πρωτείνη και άλλοτε υδατάνθρακα και λιπαρά π.χ γιαούρτι με μέλι ή φρούτο με ξηρούς καρπούς.

Προσπαθούμε να τρώμε μαζί με όλη την οικογένεια ή σε ένα ήσυχο μέρος και όχι μπροστά στην τηλεόραση.

Όταν καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση ο εγκέφαλός μας αποσπάται από τα χρώματα και ασυναίσθητα καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό απ’ αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Να καταναλώνουμε  πολύ νερό!

Να καταναλώνουμε τρόφιμα  με φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητο συστατικό στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.Χαρίζουν έναν κορεσμό με μικρό θερμιδικό ισοζύγιο που μας βοηθάει να μην παρεκτραπούμε εύκολα.

Η επαρκής πρόσληψη τους παίζει καταλυτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, της δυσκοιλιότητας, καθώς και στην καλύτερη όρεξη και τη διατήρηση του βάρους μας.

Αγαπάμε το σώμα μας , γυμναζόμαστε!

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για καύση λίπους και ακόμη πιο σημαντική για τη διατήρηση του βάρους μας. Επιλέγουμε μία βόλτα στο πάρκο ή στο ποτάμι παρά την άνεση του καναπέ. Δραστηριότητες με παιδιά ή φίλους ώστε να καταφέρουμε να παραμείνουμε υγιείς!

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η συστηματική άσκηση βελτιώνει την πνευματική οξυδέρκεια και την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας.μειώνοντας το άγχος και τα επίπεδα κατάθλιψης.Αναζοωγονεί το συναισθηματικό μας κόσμο και δημιουργεί μία γενικότερη χαλάρωση συμβάλλοντας επιπλέον στην εγρήγορση του οργανισμού εξαιτίας της μείωσης των μυικών εντάσεων.

activeat.jpg

Αντιγόνη – Βασιλική Χαλκιά

Διαιτολόγος – διατροφολόγος

MSc in Toxicology
DIPLOMA στον ηλεκτροβελονισμό

www.activeat.gr

Τ/2410-551537

Skip to content