No products in the cart.

No products in the cart.

Τουρσί: Πώς παρασκευάζεται και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Πρόκειται επί της ουσίας για μια μέθοδο συντήρησης τροφίμων που κατάγεται από την Περσία (σημερινό Ιράν) και σημαίνει «ξινός». Η ανάγκη για τη διατήρηση τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα παλιότερα που δεν υπήρχαν οι σύγχρονες μέθοδοι -όπως η ψύξη, η κονσερβοποίηση κ.ά-, οδήγησε στην χρήση των τροφίμων τουρσί.
Δύο είναι οι βασικοί και απλοί τρόποι παρασκευής του. Ο πρώτος είναι σε νερό με αλάτι και ο δεύτερος είναι μέσα σε ξύδι. Τα λαχανικά και τα φρούτα που πρόκειται να γίνουν τουρσί, πλένονται πολύ καλά, κόβονται σε κομμάτια και τοποθετούνται στο νερό ή στο
ξύδι.


Μπορούν να γίνουν όλα τα τρόφιμα τουρσί;
Τουρσί μπορούν να γίνουν όλα τα λαχανικά με τα πιο συνηθισμένα να είναι: αγγουράκι, λάχανο, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, κρεμμύδι κλπ. Συνήθως, στο ίδιο σκεύος με το λαχανικό μπορεί να προστεθούν και διάφορα άλλα όπως, σκόρδο, σέλινο, μαϊντανός. 
Φρούτα που συναντάμε τουρσί είναι: πορτοκάλι, καρπούζι (κυρίως η φλούδα του) κ.ά.


Θρεπτικά συστατικά
Όπως συμβαίνει πάντα με κάθε μέθοδο επεξεργασίας τροφίμων, έτσι και κατά τη συγκεκριμένη ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών και των φρούτων χάνεται. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως τα λαχανικά και τα φρούτα τουρσί περιέχουν μικρότερη ποσότητα υδατοδιαλυτών ή φωτοευαίσθητων θρεπτικών συστατικών. Τέτοια συστατικά είναι η βιταμίνη C και η Β12 αλλά και κάποια ανόργανα συστατικά. Αντιθέτως, το θερμιδικό περιεχόμενο παραμένει ίδιο μετά την επεξεργασία. Επιπλέον, έχει φανεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το τουρσί μπορεί να περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών του συμπλέγματος Β συγκριτικά με το τρόφιμο ωμό/φρέσκο! Αυτό, πιθανώς εξηγείται από τη σύνθεση βιταμινών που προκύπτει από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται κατά τη ζύμωση.


Οφέλη για την υγεία
Κατά τη διαδικασία λοιπόν της ζύμωσης, αναπτύσσονται προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ωφέλιμοι για την υγεία μας και ειδικότερα, για την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου μας. Ωστόσο, τo τουρσί που αποστειρώνεται στις βιομηχανίες τροφίμων μετά την ζύμωση δε διαθέτει προβιοτικά, ενώ μπορεί να περιέχει και διάφορα συντηρητικά, χρωστικές και λοιπές ουσίες. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων τουρσί -και ειδικά αν πρόκειται για σπιτικό τουρσί-, μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιεχόμενο και την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή μας. Αυτό συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην ανακούφιση συμπτωμάτων από δυσανεξία στην
λακτόζη, αλλά και σε καλύτερη διαχείριση του βάρους. Με την αντιοξειδωτική ιδιότητα των λαχανικών και των φρούτων να διατηρείται, το τουρσί βοηθά επίσης και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Στη χώρα μας συνηθίζεται να καταναλώνεται ως μεζές μαζί με τσίπουρο ή ούζο. Βέβαια,
αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό στις σούπες οσπρίων (φασολάδα, ρεβύθια κλπ), καθώς και σουπερ τροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μαζί με ψωμί και ελιές!

Συνταγή για σπιτικό τουρσί:  Σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς, βάζουμε το λαχανικό της επιλογής μας, πχ: λάχανο, κρεμμύδι, αγγούρι, καρότο  γεμίζουμε το μπολ με ξύδι μπαλσάμικο ή άλλο ξύδι της επιλογής μας  και 1 κ. γλυκού ζάχαρη ή αλάτι. Αφήνουμε για 1 εβδομάδα κλεισμένο το μπολ αεροστεγώς και μετά από 1 εβδομάδα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τη γεύση και τα οφέλη του σπιτικού τουρσιού μας!

Activeat Team – Η ομάδα του Activeat

2410551537

Λάμπρου Κατσώνη 22, Λάρισα