Φερριτίνη. Τι είναι και τι υποδηλώνουν οι τιμές της στο αίμα;

Η φερριτίνη είναι μία πρωτεΐνη, που βρίσκεται σε όλους σχεδόν τους ζωντανούς οργανισμούς. Στον ανθρώπινο οργανισμό, η φερριτίνη βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και αντανακλά τα αποθέματα σιδήρου του σώματος, αποτελώντας έναν καλό δείκτη της κατάστασης των αποθεμάτων σιδήρου.

Οι φυσιολογικές τιμές της φερριτίνης στους άνδρες είναι 18-270ng/mL ενώ στις γυναίκες 18-160ng/mL

Τι υποδεικνύουν τα επίπεδα φερριτίνης;

Τα επίπεδά της στον ορό είναι ανάλογα με τα αποθέματα σιδήρου.
Χαμηλά επίπεδα δείχνουν ανεπάρκεια σιδήρου η οποία μπορεί να οφείλεται σε αναιμία, καταστάσεις δυσαπορρόφησης σιδήρου, σε έμμηνο ρύση στις γυναίκες.

Αντιθέτως, η αύξηση της φερριτίνης είναι πιθανό να απαντά σε παρουσία φλεγμονωδών διαταραχών, ηπατικής νόσου, αιμοχρωμάτωσης (γενετική διαταραχή όπου ο οργανισμός απορροφάει περισσότερο σίδηρο), μεγαλοβλαστικής αναιμίας, λευχαιμίας.
Εννοείται ότι και στις δύο περιπτώσεις ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού που μας παρακολουθεί.

Πώς αυξάνεται η φερριτίνη μέσω της διατροφής;

Η απάντηση είναι, μέσω των τροφών που περιέχουν σίδηρο!
Οι καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου είναι το συκώτι, το μοσχάρι, τα πουλερικά και τα θαλασσινά και μη αιμικού σιδήρου είναι τα φασόλια, οι φακές και το σπανάκι. Ωστόσο, σε ορισμένα τρόφιμα, ο σίδηρος παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή, δεν απορροφάται σε ικανοποιητικό βαθμό) και έτσι, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που συστήνονται και κάποιοι που αντενδείκνυνται σε ό,τι αφορά στην απορρόφησή του.
-Περισσότερα για τους συνδυασμούς αυτούς θα βρείτε στο αντίστοιχο άρθρο μας: “Σίδηρος ορού. Τι είναι; Τι μας δείχνουν οι τιμές του και ποιος ο ρόλος της διατροφής;“-

Επομένως…

Η φερριτίνη έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας και η διατροφή αποτελεί παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει τα φυσιολογικά της επίπεδα όταν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν ανισορροπιών χρειάζονται έλεγχο των τιμών της φερριτίνης μέσω εξετάσεων αίματος, στο διάστημα των 6 μηνών περίπου υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Πηγή
Αντώνιος Ζαμπέλας , 2014. Κλινική διαιτολογία και διατροφή με στοιχεία παθολογίας, Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

Activeat Team – Η ομάδα του Activeat

2410551537

Λάμπρου Κατσώνη 22, Λάρισα