Αυξάνουν τα αυγά τη χοληστερόλη;

Το αυγό είναι ένα πραγματικό super food!!!

Το ασπράδι του είναι βασικά πρωτεϊνη (αλβουμίνη), ενώ ο κρόκος του περιέχει λίπος, υδατάνθρακες και πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη D, A και Β12!
Κατά μέσο όρο ένα μέτριο βραστό αυγό (~50γρ) αποδίδει περίπου 77 θερμίδες, 6γρ πρωτεΐνης, 5γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ’ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά έχουν κατηγορηθεί και παρεξηγηθεί αρκετά ανά τα χρόνια ως τρόφιμα στη διατροφής μας. Η σύσταση ήταν να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα γιατί «αυξάνουν την χοληστερίνη»…

Ευτυχώς όμως, η σύσταση αυτή άλλαξε αφού νέες, σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως η χοληστερόλη  των τροφών δεν επηρεάζει τόσο την ολική χοληστερόλη στο αίμα, αλλά κατά περίπου μόνο 10%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε ενδογενή σχηματισμό της (τη συνθέτει δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μας), αφού πρόκειται για μια ωφέλιμη ουσία για τη λειτουργία του οργανισμού μας (παραγωγή ορμονών, πέψη, δομικό συστατικό κυττάρων κ.ά.).

Μια μετα-ανάλυση μελετών του 2016 υποστηρίζει πως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι μειωμένος σε άτομα που καταναλώνουν 1 αυγό καθημερινά!
Αυτό που αυξάνει τελικά τη χοληστερόλη του αίματος είναι η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα, όπως αλλαντικά και πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα), ζάχαρης και επεξεργασμένων, συσκευασμένων τροφίμων.

Activeat Team – Η ομάδα του Activeat

2410551537

Λάμπρου Κατσώνη 22, Λάρισα