No products in the cart.

No products in the cart.

Group Therapy για Γονείς

Ομαδική θεραπεία για παιδιά από το ACTIVEAT.

Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να τροποποιήσουν οριστικά και ουσιαστικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Η ομαδική θεραπεία για παιδιά ηγείται από τη Διαιτολόγο Αντιγόνη Βασιλική Χαλκιά, η οποία συνεργάζεται με καταξιωμένους και εξιδεικευμένους επαγγελματίες, όπως ψυχοθεραπευτές, γυμναστές και άλλους.

Η ομάδα αποτελείται από 4-12 άτομα, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες γίνονται μέσω πλατφόρμας zoom, συνολικής διάρκειας 6 ωρών ανά μήνα.

Η ομάδα έχει σαν στόχο την εκμάθηση των γονιών στη σωστή παιδική διατροφή για την αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο ρόλος των γονέων

Κατά την παιδική ηλικία η πιο άμεση επιρροή που δέχεται το παιδί στις διατροφικές του εμπειρίες είναι αυτή των γονέων και της οικογένειας. Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, είναι σημαντικός γιατί αφενός είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή διατροφή και αφετέρου ως ισχυρά πρότυπα μίμησης επηρεάζουν με το διατροφικό πρότυπο που υιοθετούν οι ίδιοι, τις αντιλήψεις των παιδιών περί υγείας και υγιούς τρόπου ζωής. Τα ευρήματα των περισσότερων μελετών δείχνουν ότι τα αγόρια στην εφηβεία καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και σε σημαντικές ποσότητες τρόφιμα όπως πατατάκια, γλυκά αναψυκτικά, χάμπουργκερ, πίτσες. Τα κορίτσια στην εφηβεία, ακολουθούν δίαιτες ελλιπείς στις περισσότερες ομάδες τροφίμων.


“ Οι τροποποιήσεις συχνών και καθημερινών φαινομένων στην πραγματικότητα των παιδιών μπορούν να αποτελούν σημεία κλειδιά για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. ”


Τι δείχνουν οι έρευνες για την διατροφή των παιδιών

Επίσης έρευνες δείχνουν πως:
> Το 77% των παιδιών δεν τρώει σχεδόν ποτέ μαζί με τους γονείς του και περνάει πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι. Έτσι συχνά το φαγητό που τρώνε δεν ελέγχεται όσο πρέπει από τους γονείς, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του. 25-48% των Ελληνόπουλων δεν έχουν ποτέ ενημερωθεί για θέματα διατροφής από τους γονείς τους.

> Το “σπιτικό” φαγητό αποτελεί για πολλά νοικοκυριά μια συνήθεια όχι καθημερινή, η ακόμα και μια πολυτέλεια. Η μητέρα δουλεύει, είναι πολυάσχολη, και η εύκολη λύση του φαγητού από έξω γίνεται όλο και περισσότερο συνήθεια για τη σύγχρονη, ελληνική οικογένεια. Τα ίδια τα παιδιά όταν ρωτήθηκαν απάντησαν ότι κατά 63% καταναλώνουν πολύ κρέας και κατά 51% ότι δεν καταναλώνουν πολλά όσπρια και χόρτα.

> Τα παιδιά τρώνε σε ταχυφαγεία (εστιατόρια τύπου “fast food”) σε ποσοστό 7-42 % τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Tα παραπανίσια κιλά στα παιδιά ευθύνονται για μία σειρά από προβλήματα υγείας, πολλά εκ των οποίων πιθανόν να εκδηλωθούν αφού ενηλικιωθούν.

Οι κίνδυνοι για τη σωματική υγεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, υπερχοληστεριναιμίας, πρώιμης ήβης, διαταραχών περιόδου, μεταβολικού συνδρόμου, διαταραχών ύπνου και αναπνευστικών προβλημάτων.

Εκτός από τη σωματική υγεία, σοβαρό είναι το αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία. Πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, πέφτουν θύματα bullying από τους συνομηλίκους τους, έχουν αυξημένο άγχος, συχνά μειωμένη κοινωνικοποίηση και σχολικές επιδόσεις και κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα παχύσαρκο παιδί θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία

Οι τροποποιήσεις συχνών και καθημερινών φαινομένων στην πραγματικότητα των παιδιών μπορούν να αποτελούν σημεία κλειδιά για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

• Παραδεχτείτε το πρόβλημα
• Δώστε το καλό παράδειγμα
• Ποτέ το φαγητό και τα γλυκά ως ανταμοιβή
• Επιλογή υγιεινών σνακ από το σπίτι
• Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

• Ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό
• Περιορισμός χρόνου στην τηλεόραση
• Όχι στερητικές δίαιτες
• Αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου ζωής
• Διατροφική εκπαίδευση

Συνταγές για Σνακ

Εύκολες, υγιεινές και γευστικές συνταγές για σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά!

Αντιγόνη - Βασιλική Χαλκιά

Activeat Founder

Κάθε άνθρωπος που επιτυγχάνει μία ισορροπημένη διατροφή και καταφέρνει να τη διατηρήσει τείνει να γίνεται κομμάτι της ζωής του που δύσκολα αποχωρίζεται.