Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν την απόδοση στην άσκηση
Οι αθλητές με διατροφική διαταραχή βρίσκονται αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο: Συμπεριφορές που μπορεί να θεωρηθούν αναγκαίες για την επίτευξη συγκεκριμένου σωματικού βάρους για την επιτυχία σε ορισμένα αθλήματα, όπως η μη-ασιτία, αποβολή τροφών και πολλή άσκηση, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, τα ενεργειακά αποθέματα, καθώς και τη φυσιολογική λειτουργία και την ικανότητα κάποιου να προπονείται για να αποδίδει στο βέλτιστο επίπεδο.
Απαιτήσεις αθλημάτων
Οι αθλητές μειώνουν συχνά το ποσοστό του σωματικού τους λίπους για να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση που σχετίζεται με τη σωματική μάζα, καθώς και την κινητικότητα και την ευελιξία τους για αθλήματα όπως είναι η κολύμβηση ή το τρέξιμο. Σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα όπως το bodybuilding, τα επίπεδα σωματικού λίπους διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο με συνέπεια να μειώνουν τα επίπεδα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ενεργειακά αποθέματα
Στα άτομα με διατροφικές διαταραχές, ο χρονικός περιορισμός της πρόσληψης τροφής (κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της ψυχογενούς ανορεξίας) ή τα μειωμένα αποθέματα ενέργειας εξαιτίας της αποβολής τροφών (όπως γίνεται στην περίπτωση της νευρικής βουλιμίας) μειώνουν ραγδαία τα αποθέματα γλυκογόνου. Η ποσότητα γλυκογόνου των μυών και του ηπατικού γλυκογόνου σε φυσιολογικά όρια συμβάλλει στην άμεση απόκτηση ενέργειας για συμμετοχή σε δραστηριότητες αναερόβιας και αερόβιας άσκησης υψηλής έντασης. Επομένως, η περιορισμένη διαθεσιμότητα αυτών θα προκαλέσει την πρόωρη κόπωση και την καθυστερημένη αποκατάσταση.
Συνέπεια στη θρέψη
Κατά συνέπεια, ακόμη και επεισόδια “διαταραγμένης” διατροφής που εμφανίζονται σε μικρά διαστήματα ενδέχεται να εξαντλήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου, γεγονός το οποίο μειώνει σημαντικά την ικανότητα άσκησης και αποκατάστασης μετά από αυτή. Η μείωση στην πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων η οποία συνήθως επέρχεται μαζί με μία διατροφική διαταραχή, συμβάλλουν επίσης στην απώλεια άλιπου ιστού. Η μειωμένη διαθεσιμότητα κάτω από το συνηθισμένο όριο στην πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων που απαιτούνται για όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση ιστών, οδηγεί σε κακή απόδοση στην άσκηση και αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών.
Πηγές:
- William D.McArdle et al.,2018,Sports and Exercise Nutricion,Broken Hill.
- JackH.Wilmore et al., 2011,Physiology of Sport and Exercise, Broken Hill.