Η φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π.
2 min reading time
Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής:
Φέτα ονομάζεται ένα λευκό τυρί όταν πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (ως 30% το κατσικίσιο στο μίγμα).
- Το γάλα πρέπει να προέρχεται από τοπικές φυλές αιγοπροβάτων που η διατροφή τους στηρίζεται στην τοπική χλωρίδα.
- Η παραγωγή γάλακτος, τυριού και η ωρίμανσή του, να γίνεται στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο, στο νομό Λέσβου και στην Πελοπόννησο.
- Απαγορεύεται να προστίθεται στο γάλα σκόνη ή πρωτεϊνη γάλακτος, χρωστικές, συντηρητικά.
- Να έχει ωριμάσει τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή τενεκέδες.
- Να έχει μέγιστη υγρασία 56%.
Άλλα χαρακτηριστικά της φέτας: Έχει υποστεί ζύμωση, έχει μεγάλη οξύτητα και ποικίλει από αρκετά μαλακή εώς σκληρή.
Οι διαφορές στη γεύση της οφείλονται στα διαφορετικά είδη χλωρίδας που βόσκουν τα κοπάδια.
Τέλος, είναι πολύ εύπεπτη, θρεπτική και νόστιμη -προφανώς- τροφή!
Πηγή: https://www.greekgastronomyguide.gr/feta-ethniko-proion/#tropos-paragogis
