Σπατάλη τροφίμων ή αλλιώς «food waste»
Η σπατάλη των τροφίμων είναι κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν το μισό από το φαγητό που πετάμε είναι βρώσιμο και είναι υπεύθυνο για το 8% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η σπατάλη αυτή μπορεί να βλάψει σημαντικά εμάς τους ίδιους και την υγεία μας, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία.
Πλέον παράγεται άφθονο φαγητό για όλους μας. Παρόλα αυτά, ο μέσος καταναλωτής σήμερα σπαταλάει τόσο μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ικανές να ταΐσουν… όλον τον κόσμο που έχει ανάγκη και όχι μόνο!
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το food waste;
- Κάνουμε τα ψώνια μας με λίστα, ώστε να παραμένουμε σε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε.
- Για τον ίδιο λόγο, προγραμματίζουμε τα γεύματά μας!
- Καταναλώνουμε τα τρόφιμα πριν την ημερομηνία λήξης τους για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια. Αν γνωρίζουμε από πριν ότι δε θα τα καταναλώσουμε σύντομα δεν τα αγοράζουμε ή προτιμούμε εκείνα με μακροπρόθεση ημερομηνία λήξης.
- Δεν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων εάν δεν τις χρειαζόμαστε.
- Ψωνίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αποφεύγουμε τα συσκευασμένα (και από διατροφικής πλευράς και για την προστασία του περιβάλλοντος, 2 σε 1!)
- Κάνουμε λίπασμα φλούδες και κομμάτια από φρούτα και λαχανικά που μπορεί να μένουν.
- Αποθηκεύουμε τρόφιμα και έτοιμα φαγητά που συντηρούνται, στην κατάψυξη.
- Δώστε φαγητό που σας περισσεύει στο γείτονα, στο συγκάτοικο, στο φίλο! Έτσι, κάνετε δύο καλές πράξεις!
Συμπέρασμα…
Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, την υγεία μας και την οικονομία.
Θα κλείσουμε και με μια φράση-τροφή για σκέψη… «Άλλοι δεν έχουν να φάνε κι εμείς»…
Αν δεν έχετε διαβάσει τι είναι η βιώσιμη διατροφή, ανατρέξτε στην αντίστοιχη επιλογή στο site μας και ενημερωθείτε σφαιρικά!
