Ποια είναι τα είδη λίπους που έχουμε στο σώμα μας;

5 min reading time

Ο λιπώδης ιστός στο σώμα μας παίζει σημαντικότατο ρόλο στις διεργασίες του οργανισμού μας και χωρίζεται σε 3 είδη λιποκυττάρων με διαφορετικό ρόλο το καθένα! Σκοπός του άρθρου που ακολουθεί είναι να απομυθοποιήσουμε λιγάκι το “κακό” λίπος και να γνωρίσουμε καλύτερα και όσο πιο απλά γίνεται, τα 3 είδη του.

Αρχικά, τα λιποκύτταρα χωρίζονται σε λευκά, καφέ και μπεζ. Η διαφοροποίησή τους έγκειται σε 3 βασικά στοιχεία: στη δομή τους, στη θέση τους στο σώμα και στο ρόλο που διαδραματίζουν στη λειτουργία του οργανισμού.

ΛΕΥΚΑ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ-ΛΕΥΚΟΣ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ

Ο λευκός λιπώδης ιστός αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 3 ειδών.

Εντοπίζεται στο δέρμα (υποδόριο λίπος), στην περιοχή γύρω και μέσα στα ζωτικά μας όργανα (σπλαχνικό λίπος), αλλά και στο μυελό των οστών.

Ο κύριος ρόλος που τελεί είναι η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά, τόσο τα λιπαρά όσο και οι πρωτεϊνες και οι υδατάνθρακες, όταν προσλαμβάνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται και από αυτή που χρησιμοποιείται, ο πανέξυπνος οργανισμός μας τα αποθηκεύει στα λιποκύτταρα με τη μορφή τριγλυκεριδίων για μελλοντική χρήση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων (=υπερτροφία).

Υπογραμμίζουμε εδώ ότι, κάθε ΝΕΟ λιποκύτταρο που δημιουργείται παραμένει στο σώμα μας ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ! Οπότε, όταν μειώνουμε το βάρος μας για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι το εξής:

Μέσω της διαδικασίας της λιπόλυσης τα τριγλυκερίδια του λευκού λιποκυττάρου “φεύγουν” στην κυκλοφορία με τη δίαιτα και την άσκηση που ακολουθούμε. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση του όγκου του λιποκυττάρου -και όχι τον ΑΡΙΘΜΟ- !

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρούμε τον αριθμό και το μέγεθος των κυττάρων σε φυσιολογικά επίπεδα για τη διατήρηση του βάρους μας, αλλά ακόμα περισσότερο, για την υγεία μας.

Άλλοι ρόλοι του λευκού λιπώδους ιστού είναι η παραγωγή στεροειδών ορμονών, η ομοιόσταση του σακχάρου, η αναπαραγωγική υγεία, η συμβολή στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η θερμομόνωση και η έκκριση λεπτίνης – ορμόνης με ανορεξιογόνο δράση [1,2].

ΚΑΦΕ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ-ΦΑΙΟΣ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ

Σε σχέση με τα λευκά λιποκύτταρα, έχουν διαφορετική δομή με περισσότερα μιτοχόνδρια. Είναι περισσότερα κατά την εμβρυική και βρεφική ηλικία σε σχέση με τους ενήλικες και αυτό λόγω του ρόλου τους που θα δούμε στη συνέχεια.

Ο βασικός τους ρόλος λοιπόν, είναι η παραγωγή θερμότητας. Τα φαιά λιποκύτταρα σε αντίθεση με τα λευκά, δεν αποθηκεύουν την ενέργεια αλλά τη μετατρέπουν στην ουσία σε θερμότητα. Γιάυτό και δρα και προστατευτικά στην περίπτωση των νεογνών! Στα νεογνά, εντοπίζεται κυρίως στην πλάτη και γύρω από τους νεφρούς [3,4].

ΜΠΕΖ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ

Πρόκειται για μια νέα θα λέγαμε παρατήρηση. Εντοπίζονται επί της ουσίας στον ίδιο το λιπώδη ιστό ΑΛΛΑ ο ρόλος τους μοιάζει περισσότερο με αυτόν των καφέ λιποκυττάρων. Μπορούν δηλαδή να παράγουν θερμότητα αυξάνοντας τις καύσεις του οργανισμού μας [5].

Καταλήγοντας, γνωρίζοντας ότι λιπώδης ιστός μας αποτελείται από διαφορετικά είδη και με διαφορετικούς ρόλους το καθένα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό εύρος του λίπους στο σώμα μας. Ούτε αυξημένο, αλλά ούτε και χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Με μια λιπομέτρηση ή με μια μέτρηση της περιμέτρου μέσης για παράδειγμα, μπορούμε να εξετάσουμε πού βρισκόμαστε και να πράξουμε αναλόγως!

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 1. Karin G Stenkula et al, Adipose cell size: importance in health and disease,
  Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol.2018 Aug 1;315(2):R284-R295.
 2. Henry Bohler Jr  et al, Adipose tissue and reproduction in women,
  Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):795-825.
 3. Martin E Lidell, Brown Adipose Tissue in Human Infants,
  Handb Exp Pharmacol. 2019;251:107-123.
 4. Mayo Clinic, What is brown fat? How is it different from other body fat?, Nov. 05, 2020
 5. Jun Wu et al, Beige adipocytes are a distinct type of thermogenic fat cell in mouse and human, Cell. 2012 Jul 20;150(2):366-76.

Activeat Team – Η ομάδα του Activeat

2410551537

Λάμπρου Κατσώνη 22, Λάρισα