Τι είναι τελικά τα «superfoods», ελληνιστί «υπερτροφές»; Γιατί να τα καταναλώνω;
Σήμερα, που η βιομηχανία τροφίμων και η γνώση γύρω από αυτή και τη διατροφή διευρύνεται, γίνεται συνεχώς λόγος για τα superfoods! Τι είναι όμως στην ουσία, γιατί τα αποκαλούμε έτσι και ποια τρόφιμα συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία;
Αρχικά, οι υπερτροφές αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων φυσικής προέλευσης. Παρέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών αναγκαίων για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και συγκεκριμένα, 100 εώς 200 θρεπτικά συστατικά με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα!
Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι σε μικρή ποσότητα αποδίδουν μεγάλες ποσότητες ουσιών όπως αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που δε βρίσκονται εύκολα και σε αντίστοιχες αναλογίες σε άλλα τρόφιμα.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό ενεργειακό φορτίο, λίγες θερμίδες δηλαδή!
-> Τέτοιες τροφές… super είναι οι εξής: το τζίντζερ, τα κρανμπεριζ, τα μύρτιλλα, τα αμύγδαλα, ο μαϊντανός, το ρόδι, το φαγόπυρο και άλλα πολλά ώστε να τα εντάξεις από σήμερα κιόλας στη διατροφή σου!
Πηγή: Ευάγγελος Ζουμπανέας, “Thin…positive”, Εκδόσεις Μεταίχμιο 2020.