Πώς αντιλαμβανόμαστε τις τροφικές αλλεργίες στα βρέφη, πώς ανταποκρινόμαστε και πότε πρέπει να γίνεται η εισαγωγή κοινών αλλεργιογόνων τροφών;

Η αρχική αξιολόγηση για να οριστεί μία αντίδραση ως αλλεργία σε κάποια τροφή ή
συστατικό, απαιτεί ένα λεπτομερές ιστορικό εστιασμένο στην αντίδραση που υπήρξε.
Αυτό λοιπόν, θα πρέπει να καθορίσει πιθανές τροφές-αίτια (ωμές ή μαγειρεμένες) και
την ποσότητα αυτών που προσλήφθηκαν, τη χρονική πορεία αντίδρασης
συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και άλλους παράγοντες (όπως, λήψη
φαρμάκων και παροδικές ασθένειες).
Τροφική αλλεργία στην οποία έχει παίξει ρόλο η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) παρουσιάζει
άμεση έναρξη (εντός 2 ωρών από την έκθεση) και τα συμπτώματα αφορούν συνήθως
στο δέρμα (ερυθρότητα και εξανθήματα, πρήξιμο χειλιών), στο αναπνευστικό σύστημα
(δυσκολία στην αναπνοή), στο γαστρεντερικό (κοιλιακό άλγος, τυμπανισμός) και στο
έντονο ίσως βραχνιασμένο κλάμα.
Υπογραμμίζεται ότι, η τροφική αλλεργία που δεν προκαλείται από IgE έχει
καθυστερημένη έναρξη συμπτωμάτων (συνήθως από 1 έως 24 ώρες).
Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την τροφική αλλεργία.
Παραδοσιακά, η προσέγγιση περιλαμβάνει την αυστηρή αποφυγή της τροφής που
προκαλεί την αλλεργία, την εκπαίδευση των ασθενών και της οικογένειας για
περιπτώσεις εκδήλωσης αλλεργίας (συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης μιας
αλλεργικής αντίδρασης) και την «επάνδρωση» κάθε σπιτιού με ειδικά φάρμακα
έκτακτης ανάγκης (εγχύσεις αδρεναλίνης). Φυσικά, βρισκόμαστε πάντα σε επικοινωνία
και συνεννόηση με τον γιατρό που παρακολουθεί τα παιδάκια μας!
Προσοχή πρέπει να δίνεται στην ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων και στην αγορά
τροφίμων σε εστιατόρια κλπ, για πιθανά αλλεργιογόνα και για αποφυγή
διασταυρούμενης επιμόλυνσης με αλλεργιογόνα κατά την προετοιμασία του γεύματος
(κοινές σανίδες κοπής, τεμαχιστές, μίξερ) [1].
Η έναρξη εισαγωγής στερεών τροφών τόσο για τα βρέφη που θηλάζουν όσο και για εκείνα που
τρέφονται με ξένο γάλα, συστήνεται να γίνεται από τη συμπλήρωση του 6ου μήνα ζωής και
εφόσον υπάρχουν δείγματα ότι μπορεί το μωράκι να καταναλώσει τροφές ασφαλώς
(καταπίνει χωρίς να πνίγεται, στηρίζει το κεφαλάκι του σε καθιστή θέση, δείχνει
ενδιαφέρον για την τροφή, φέρνει το κουτάλι στο στόμα του κλπ).
Εφόσον λοιπόν το βρέφος αποδέχεται τις τροφές δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της εισαγωγής τροφίμων, ακόμα και των κοινών αλλεργιογόνων στο διαιτολόγιό του. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες η διατροφή του μωρού μπορεί να αποτελείται από ποικιλία φρούτων, λαχανικών, κρέας, δημητριακά, όσπρια, αυγά, ψάρι, ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί, ίχνη ξηρών καρπών [2].
Πηγές: [1]: Jaidev M Devdas et al. Food Allergy in Children: An Overview, Indian J Pediatr.
2018 May;85(5):369-374.
[2]: Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών_γονείς. Επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μέλη της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού. Υπουργείο Υγείας, Αθήνα 2019.
