Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο φιλική προς τον πλανήτη μας;

Το να κάνουμε διατροφικές επιλογές οι οποίες είναι καλές για τον πλανήτη, σίγουρα είναι ιδανικές και για εμάς τους ίδιους!
Η βάση των επιλογών αυτών αποτελείται από ποικιλία στις γεύσεις και άρα στα τρόφιμα και στα θρεπτικά συστατικά, περισσότερα φρούτα και λαχανικά απ’ότι προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά και τροφές που έχουν υποστεί γενικότερα τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.

Τι πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε; -> Συγκεκριμένα, επιλέγουμε:
1. Τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.
 Ελέγχουμε πώς καλλιεργήθηκαν, αλιεύτηκαν, επεξεργάστηκαν. Τα τρόφιμα τα οποία είναι φιλικά προς τον πλανήτη είναι εκείνα που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στη φύση. Δηλαδή, θα θα πρέπει να έχουν παραχθεί με υπεύθυνο τρόπο, με διαδικασίες που σέβονται την άγρια ζωή, τους οικοτόπους της και τον αέρα τον οποίο όλοι μας εισπνέουμε (!).
 Τα είδη δεν κυνηγώνται τόσο ώστε ο πληθυσμός τους να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα εξαφάνισης, ενώ επίσης, δεν καταστρέφονται δάση και πεδιάδες για εκτεταμένες καλλιέργειες. Οι τροφές αυτές δε ρυπαίνουν το νερό, ούτε μολύνουν το έδαφος γιατί δε βασίζονται σε εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
 Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε από πού προέρχεται η τροφή μας και αν είναι τελικά φιλική προς το περιβάλλον και στην υγεία μας, είναι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που την παρήγαγαν!
 Είναι εξίσου σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα και να αναζητούμε στη συσκευασία πιστοποιήσεις ή
σφραγίδες ποιότητας (όπως το RSPO –Round table on Sustainable Palm Oil για το φοινικέλαιο ή τη σήμανση ASC – Aquaculture Stewardship Council για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια), να επιλέγουμε τοπικά ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά, πάντα στην εποχή τους, και να επιλέγουμε κρέατα και αυγά ελευθέρας βοσκής.


2. Περισσότερα φυτικά έναντι ζωικών προϊόντων
 Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης σε σχέση με αυτές ζωικής. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντικές πηγές συστατικών απαραίτητων στη διατροφή μας και σε κάποιες περιοχές ίσως να μη χρειάζεται να μειωθεί η κατανάλωσή τους. Σε άλλες όμως, και κυρίως σε αστικές περιοχές σε αναπτυγμένες χώρες, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η κατανάλωση τροφών
φυτικής προέλευσης, κάτι που θα έχει οφέλη και για την υγεία.
 Σε κάθε περίπτωση, το κρέας που καταναλώνουμε θα πρέπει να αποτελεί προϊόν υπεύθυνης εκτροφής. Επίσης, σε ότι αφορά στα ψάρια
υπάρχει η επιλογή της υδατοκαλλιέργειας, όμως το σημαντικότερο είναι να αποφεύγουμε τα ψάρια αλιείας που απειλούνται από την υπεραλίευση.


3. Τρώμε υγιεινά και περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
 Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις – λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας και επειδή συχνά χάνει τη θρεπτική του αξία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να παραχθεί συνολικά περισσότερη τροφή για να καλυφθούν οι ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις-.
Θα είμαστε και πιο υγιείς αν τρώμε περισσότερα φρέσκα φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία, ενώ παράλληλα δεν θα χρειάζεται
να χρησιμοποιούμε τόσους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τροφής!

4. Ισορροπία και ποικιλία
 «Μέτρον άριστον» και στην τροφή αφού το να τρώμε υπερβολικά πολύ από οποιαδήποτε τροφή δε θα έχει θετικό αντίκτυπο ούτε σε εμάς ούτε στον πλανήτη. Χρειαζόμαστε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ο ίδιος ο πλανήτης ωφελείται από την ποικιλία καλλιεργειών. Φαίνεται ότι τα εδάφη είναι πιο υγιή, όταν στην ίδια έκταση καλλιεργούνται διαφορετικά είδη, ενώ η χρήση λιπασμάτων μπορεί να μειωθεί όταν αναμειγνύουμε κάποιες σοδιές με άλλα φυτά ή ζώα. Η μεγαλύτερη ποικιλία τροφών σημαίνει επίσης ότι τα συστήματα διατροφής είναι πιο ανθεκτικά σε παράσιτα, αρρώστιες και ακραίες καιρικές συνθήκες!
 Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει στη βάση της να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά και λιγότερη ζάχαρη, επεξεργασμένα έλαια, λίπη και κόκκινο κρέας.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι θα πρέπει η διατροφή μας να είναι ευέλικτη και λειτουργική και ταυτόχρονα να σέβεται το περιβάλλον. Εάν κάνουμε τις παραπάνω λίγο πιο υγιεινές, πιο υπεύθυνες επιλογές θα συμβάλλουμε κι εμείς σε ένα μέλλον όπου ο πλανήτης μας θα καταφέρει να μας θρέψει όλους.

~https://wwfeu.awsassets.panda.org/

Activeat Team – Η ομάδα του Activeat

2410551537

Λάμπρου Κατσώνη 22, Λάρισα